Exempel på steg för att bli företagare

Publicerat: 6 september, 2021

* Hitta rätt affärsmodell för dig. Företagare är ett brett begrepp, och du kan vara företagare inom nästan alla områden. Att vara företagare är ett hårt arbete, så du vill fokusera din uppmärksamhet på något du brinner för. Många är de företagare som av olika skäl lämnat och blivit anställd istället någon annanstans och upplever det som semestertillvaro i jämförelse med att vara företagare.

* Även om man ju inte behöver ha någon formell utbildning för att vara företagare betyder det inte att utbildning ska ignoreras. Vissa branscher kräver dessutom någon form av utbildning för att kunna lösa problem som uppstår.

* Innan företaget startas behövs en affärsplan utvecklas. En affärsplan beskriver alla mål samt strategi för att uppnå dem. Denna plan är viktig för att få investerare ombord, liksom för att mäta hur framgångsrikt företaget är.

* Hitta målgruppen däribland ålder, kön, inkomst, kultur m.m. vilket kommer att spela en stor roll för att avgöra var du öppnar företaget – eller om du ens behöver ha en fysisk adress för det du erbjuder. Undersök vilken grupp som passar affärsmodellen bäst och anpassa sedan allt för att locka den demografiska.

* Även om nätverk är viktigt inom alla områden, kan det vara viktigare för företagare. Nätverk är hur du träffar andra människor som kan ha färdigheter du kan använda i ditt företag. Du kan också hitta potentiella investerare genom nätverk för att få din affärsmodell att lyfta. Ditt nätverk kan också stödja ditt företag när du öppnar, vilket hjälper dig att finna nya kunder.

* Konsumenter vill ha produkter, men de vet inte alltid vilken produkt de ska välja. Ditt jobb som företagare är att övertyga människor om att vad du än säljer är du det bästa alternativet som finns. Du måste ta reda på vad som gör din produkt unik och sedan sälja den utifrån det värde den tillför.

*Fokusera på marknadsföring före, under och efter att du startar ditt företag. Du kanske har den bästa restaurangen i staden, men ingen kommer att besöka om de inte vet att den finns.

– Av John Lidén, john.liden@tactic.se företagsmäklare och marknadsförare hos TACTIC Företagsförmedling AB. Artiklar är skrivna i generaliserande termer.