Några skäl till att bli företagare

Publicerat: 20 april, 2022

När du tänker på att skapa eget företag nämner folk ofta allt som kan gå fel: det är riskabelt, det kan gå i konkurs, man vet aldrig hur det kommer att bli… Men det är få som påminner om anledningarna till att göra det. Att bli entreprenör innebär att man tar på sig alla typer av ansvar och åtaganden. Men alla ansträngningar belönas när ditt projekt blir verklighet och växer lite åt gången. Anledningar till att starta kan vara att man söker frihet, uppfylla drömmar, önskan att vara din egen chef.

Andra anledningar kan vara till exempel:

Tidsflexibilitet
Att vara entreprenör ger dig friheten att organisera din tid som du vill; det vill säga att du bestämmer ditt eget schema. Det är sant att du kommer att behöva arbeta många timmar, men du kommer att ha friheten att organisera din tid som du vill.

Personlig uppfyllelse
När du startar ett företag med egna händer är känslan mycket givande. Att genomföra ett eget projekt har ingen jämförelse med att vara anställd av någon annan.
Några skäl till att bli företagare

Några skäl till att bli företagare

Arbetssäkerhet
När du är din egen chef kan du vara säker på att du inte kommer att få sparken. Även om det kanske inte verkar så kommer det att ge dig arbetssäkerhet att vara entreprenör.

Motivation
När du lever en dröm är det mycket lättare att hålla din motivation hög. Att gå till jobbet blir en spännande utmaning.

Inlärning
Entreprenörskap i ständigt och mycket berikande lärande. Lyssna på råd från andra som har börjat denna väg före dig och tillämpa den på ditt nya företag.

Förvärva nya färdigheter
En entreprenör behöver ta till sig baskunskaper i t.ex. marknadsföring, försäljning, bokföring m.m. vilket kommer att utöka dina kunskaper och bli en mer komplett professionell.

Beslutsamhet
Som företagare måste du fatta många beslut. Detta gör att du blir en mycket mer bestämd och beslutsam person, något som också kommer till gagn i ditt personliga liv.

Ekonomiskt oberoende
Ekonomisk risk har också en fördel: ekonomisk frihet i bästa fall.

Nätverk
Entreprenörsandan kommer att leda dig till att träffa andra människor som också har skapat ett eget företag för att dela idéer och utveckla synergier.

Skapa jobb
När ditt företag växer kan du kanske anställa andra människor och skapa jobb. Din idé ger dem möjlighet att lära sig, stödja sina familjer och utvecklas professionellt.

Professionell karriär
Skapa din egen karriärväg och utveckla din karriär. Du kommer aldrig att känna dig stillastående och du kommer att kunna täcka de områden som intresserar dig.

Alternativ till arbetslöshet
Om du är arbetslös kommer du att kunna komma igång igen och börja om från början genom att skapa ditt eget företag. Många människor har bestämt sig för att göra detta av denna anledning.

– Av John Lidén, john.liden@tactic.se, företagsmäklare och marknadsförare hos TACTIC Företagsförmedling AB. Artiklar är skrivna i generaliserande termer. Välkommen också att besöka vårt videoarkiv med runt 360 videos inom olika områden via https://lnkd.in/gK7_Mk8.