Ger ditt e.v. förvärv av ett företag tillräckligt med inkomster?

Publicerat: 6 juli, 2021

Det företag som du vill förvärva bör ge i normalfallen så tillräckligt mycket inkomster att du kan leva på det direkt- det vill säga ett lönsamt företag. Innan du förvärvar se även över vad du eventuellt själv skulle kunna förbättra i det för att göra företaget mer produktivt och lönsamt. Dock, gör inga större förändringar inom den närmaste tiden efter köpet eftersom verksamheten är ju lönsam och det finns redan rutiner med mera som är anledningen till det. Det finns både för- och nackdelar att förändra en verksamhet och då bör du analysera hur en viss förändring i värsta fall kan påverka företaget negativt.

Ifall man går i planer att förvärva en verksamhet är det ett par grundläggande saker man behöver tänka på. De är i sig inga nyheter för den erfarne företagaren men för den som inte har någon större erfarenhet, men kanske pengar på banken för att investera, så behöver man innan ett köp förstå glasklart den verksamhet som köps och hur mycket kapital som krävs för att driva den.

Rörelsekapitalkraven är helt olika mellan till exempel ett företag inom detaljhandel eller grossistverksamhet, tillverkningsföretag eller kanske en importverksamhet. Eller till exempel en hemtjänst och ett lokalvårdsföretag och så vidare.

Två av de mest faktorerna man behöver förstå och tänka på initialt är:

1. Verksamhetens kassaflödesegenskaper och eventuella säsongsvaror och

2. Se till att du har medel att driva verksamheten och finansiera eventuell planerad tillväxt eller utveckling av den.

Överväg enbart företag som du skulle känna dig bekväm att äga och driva. Tillsammans med din företagsmäklare kan du ta fram en företagsprofil som passar in på din bakgrund och kompetens.

– Av John Lidén, företagsmäklare och marknadsförare hos TACTIC Företagsförmedling AB. Artiklar är skrivna i generaliserande termer.