Komplext och krävande att starta företag

Publicerat: 18 april, 2022

Att starta företag är komplext och krävande och det är i allmänhet avgörande att ha en väl identifierad nisch eller segment, korrekt kunskap, de nödvändiga resurserna samt tillräcklig balans av idé, timing och utförande. Företag kan misslyckas eftersom de startar utan att utvärdera sin kundbas i förväg, och spenderar större delen av tiden på att utveckla produkten eller tjänsten, och när de går till marknaden upptäcker de att tänkta kunder inte köper av dem. Även om du har något unikt för din bransch är det viktigt att överväga om det är rätt tid att föra ut det på marknaden.

Utvärdera bland annat ekonomin, trenderna på den marknad du riktar dig mot, dina direkta och indirekta konkurrenter, vart tillväxten tar vägen, den tid som hela försäljningsprocessen ta samt kundens förväntade livscykel.

Ett alternativ till att starta ett företag är att förvärva ett lönsamt företag istället för att starta från grunden och satsa mycket pengar och kraft i en osäker framtid.

– Av John Lidén, john.liden@tactic.se företagsmäklare och marknadsförare hos TACTIC Företagsförmedling AB. Artiklar är skrivna i generaliserande termer. Välkommen också att besöka vårt videoarkiv med runt 360 videos inom olika områden.