Steg för att starta ditt företag

Publicerat: 16 juni, 2021

Bland de inledande stegen för att grunda ett företag är:
1 .Genomför marknadsundersökning
Marknadsundersökningen kommer att berätta dig om chansen att förvandla din idé till ett framgångsrikt företag. Det är ett sätt att samla information om potentiella kunder och företag som redan verkar inom ditt önskade område. Använd informationen för att hitta ett konkurrensfördel för ditt företag.

2. Skriv affärsplanen
Affärsplan är grunden för ditt företag. Det är en färdplan för hur du kan strukturera , driva och växa ditt nya företag . Du använder den för att övertyga människor att arbeta med dig – eller investera i ditt företag – är ett smart val. En bra affärsplan leder dig genom varje steg i att starta och hantera företagET. affärsplanen är som en färdplan för hur du kan strukturera, driva och växa ditt nya företag. Det är ett sätt att tänka igenom nyckelelementen i företaget. Affärsplanen kan hjälpa dig att få finansiering eller få nya affärspartners. Investerare vill känna sig säkra på att de kommer att se en avkastning på sin investering. Din affärsplan är det verktyg du kommer att använda för att övertyga människor om att arbeta med dig – eller investera i ditt företag – är ett smart val.

3. Finansiera företaget
Din affärsplan kommer att hjälpa dig att räkna ut hur mycket pengar du behöver för att starta ditt företag.

4. Välj ditt företags lokalisering
Lokaliseringen av ditt företag är ett t av de mest viktiga besluten.

5. Välj bolagsform
Den legala struktur du väljer för ditt företag kommer att påverka bl.a. ditt personliga ansvar. Välj mellan enskild näringsidkare (1 person), handelsbolag (minst 2 personer eller företag), kommanditbolag (minst 2 personer eller företag), aktiebolag (minst 1 person eller företag) och ekonomisk förening (minst 3 personer eller företag). Man är inte en juridisk person om man väljer enskild näringsidkare utan då är man själv personligen ansvarig för att t.ex. avtal hålls och skulder betalas, samtidigt som företagets ekonomi ska vara skild från din privata ekonomi.

6.Välj ditt företag namn
Det är inte lätt att välja det perfekta namnet då du vill ha ett som speglar ditt varumärke.

 

– Av John Lidén, företagsmäklare och marknadsförare hos TACTIC Företagsförmedling AB. Artiklar är skrivna i generaliserande termer.